Állataink

Állataink

Szibériai Tigris

Állatkertünk egyik legújabb lakója a 15 éves  szibériai tigris Hektor, aki komoly cirkuszi múlttal rendelkezik. Kora ellenére még mindig tekintélyt parancsoló a megjelenése, ám néha egy-egy dorombolással jelzi, hogy ő bizony egy kedves kiscica.

Afrikai Oroszlán

Tigrisünk mellé egy nőstény oroszlán is érkezett a Szigetbecse ZOO-ba,  növelve ezzel a nagymacskák számát. Leila tappancsai hatalmasak, egy-egy látványetetés során Ti is megismerhetitek, mire képes velük!

Strucc

A jelenleg élő legnagyobb termetű madárfaj a strucc . A kakas 210-275 centiméter magasra nő meg, a tömege 100-156 kilogramm. A kisebb tojó 175-190 centiméteres magasságú és 90-110 kilogramm tömegű.

Ara Papagáj

Azúr és Chili Élményparkunk gyönyörű sárga-kék és zöldszárnyú ara papagájai. Méreteik és csodaszép színeik miatt minden látogatónkat lenyűgözik. Ha igazán szimpatikus egy látogatónk, akkor még vissza is köszönnek nekik, egy “hello”-val.

Láma családunk

Állatkertünk lámái nagy kedvencek.A láma a dél-amerikai tevefélék 4 faja közül a legismertebb.Hangulatukat testbeszédük jelzi. Ha fülei felmerednek, és farka lazán lelóg, akkor a láma jól érzi magát és nyugodt. A felálló farok a figyelem jele.

Emu

A világ második legnagyobb termetű madara, az emu is megtalálható nálunk, Kék személyében. A birtokra belépve egyből vele találkozhatnak először látogatóink, ami nem véletlen. Kék nagyon kíváncsi és mindig érdeklődve szemléli meg az új embereket.

Teve

Birtokunk talán legközkedveltebb állatai a kétpupú tevéink, Jázmin és Shakír. Ez az állatfaj jól tűri a szélsőséges időjárást, így a mi időjárásunkat is kifejezetten kedvelik. Mindketten nagyon emberbarátok, de erről Facebook oldalunkon több fotót és videót is láthattok!

Vadászgörény

A vadászgörények aranyos, játékos és kíváncsi háziállatok, éppen ezért nagyon szeretik látogatóinkat.A háziasítás és szelekció többféle színváltozatát alakította ki a fehértől a szürkén és barnán át a „vadasnak” nevezett árnyalatokig. A görények napi 14-18 órát alszanak, de amikor ébren vannak, nagyon aktívak, fáradhatatlanul fedezik föl környezetüket.

Benett-Kenguru

Mazsola és Palika a mi erszényes kedvenceink, akik már szinte családtagok. Ők a ZOO Szigetbecse legnagyobb csapatjátékosai, hiszen együtt élnek egy hatalmas nyuszi családdal. Kedvenc elemózsiájuk a lágyszárú növények, levelek és fűfélék.

Ormányos medve

Bár az ormányos medvék Dél-Amerikában őshonosak, Tobi és Rozi egészen Szigetbecséig utaztak, hogy tudjatok velük találkozni.

Indiai futókacsa

Baromfiudvarunk lakói között indiai futókacsákat is láthattok, akiket felegyenesedett tartásuk miatt pingvin kacsáknak is szoktak nevezni. Ha találnak valamit, akkor mókásan mozgatják a hátsójukat, mintha csóválnák örömükben a farkukat.

Görög teknős

Állatkertünk bejáratánál jól rejtőzködve találkozhattok görög teknős családunkkal. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy bár nem is gondolnátok a méretük miatt, de a kisebb teknősök már 5, míg a nagyobbak közel 25 évesek.

Baromfi udvar

Baromfi udvarunkat házi  és törpe tyúkok, kakasok, libák, kacsák és pulyka is lakja. Kakasaink reggel hangos kukorékolással ébresztik az állatkert többi lakóját.

Dámszarvas

Birtokunk leghátsó részén találhatjátok meg dámszarvasainkat. A felnőttkori bundájukon vörösesbarna alapon sorokba rendezett fehér pöttyöket találunk. A világos formáktól kezdve a teljesen fehér alakokig sokféle változat fordul elő.

Vietnámi csüngőhasú malac

Cucu malacunk a párosujjú patások közé tartozik, azon belül is a csüngőhasú malacok közé. Ez a fajta onnan kapta a nevét, hogy a malackák gerince meggörbül a súlyuk alatt, lábai pedig rövidek, így a hasuk szinte a földet súrolja.

Pulyka

Ha csak hang alapján tájékozódnánk az Állatkertben, az első állat, akit megtalálnánk, az biztosan a pulyka lenne. Néha hangosan fújtat, néha kedvesen közeledik, de legtöbbször inkább csak békésen pihen és élvezni a napsütést.

Tengerimalac

A Szigetbecse ZOO apró lakói a tengerimalacok, akik édes kis hangjukkal mindenkit levesznek a lábukról. Érdemes hosszasan figyelni őket, néha még akrobata mutatványokat is bemutatnak a látogatóknak.

Sarkantyús teknős

Afrika legnagyobb szárazföldi teknősfaja is helyet kapott az élménypark lakói között, aki akár 105 kilósra is gyarapodhat. Lépteit nem kapkodja el, megfontoltan veszi szemügyre az őt vizsgáló látogatókat.

Minnesotai Törpemalac

A törpemalac nem haszonállat, kizárólag kedvtelésből tartják. Az állatkertünkben Pötyi névre hallgat a kis törpemalacunk. Nagyon okos, barátságos és szelíd, akár szobatisztaságra is szoktatható. Cucu és Pötyi is társaságkedvelőek, így lettek barátok!

Texasi fürj

A texasi fehér fürj fajtája nevét tenyésztésének helyéről kapta.Ahogy a neve is mutatja, e madár tollának színe fehér, de vannak apró foltok fekete tollakban.Erős alkatúak: erőteljes lábak, széles hát és nagy mellkas.A texasi fehér fáraó fajta felnőtt nőstény súlya eléri a 400-450 grammot, a kakas pedig – 300-360 grammot.

Házisertés

A házisertés kinézetét senkinek nem kell bemutatni, azonban a mi malacaink is képesek akár 130 dB hangerővel visítani. Ezt a fülsiketítő hangot akkor adják ki, ha nem tetszik nekik valami. Például egy vizsgálat alkalmával, még akkor is, ha nem esik bántódásuk.

Magyartarka marha

Őshonos állatunk büszke lakója a szigetbecsei állatkertnek. Hazánk egyik legnépszerűbb fajtája a szürke szarvasmarha után, sokan tartják húsa és teje miatt, azonban nálunk ő is ugyanolyan kedves háziállat, mint a többiek.

Merinó juh

Beeeengednek mindenkit az állatsimogató területére kedvenc kis birkáink, akik minden látogatót lelkesen üdvözölnek. Ha visszaköszöntök nekik, hosszas beszélgetésben lehet részetek, amit maximum egy kis nasizás zavar majd meg a barik részéről.

Liba

Az állatkert gúnárja nem éppen egy gőgös fajta, inkább a kedvesebb libák csoportját erősíti. Naphosszat képes a tollait tisztogatni, miközben egy-egy fotó erejéig csábos mosolyt dob a vendégeknek.

Őz

Az állatkert Bambijai jócskán felcseperedtek, mióta hozzánk kerültek, már nem azok a kis suta őzgidák, akik minden lépésükkel csetlenek-botlanak. Pettyes bundájukat barnára cserélték és kecsesen futkorásznak a karámjukban mindennap.

Törpe Zebu

Marhából sosem elég, ezért is került a lakóink közé a törpe zebu, aki Dél-Ázsiából származik. Különlegessége a hátán lévő púpja, amely kiskorában még alig látható.

Rózsásfejű törpepapagáj

Ez a kedves kis madárka mindössze 15-16 cm, a szavannák és természetesen a szigetbecsei állatkert büszke állata. A hím és a nőstény ugyanúgy néz ki, így csak a szakavatott szemek tudják őket megkülönböztetni.

Magyar Sportló – Adonisz

Magyarország legfiatalabb lófajtája a magyar sportló, melyből állatparkunkban 1 egyed található. Megismerhetitek Őt a nemes fejéről és tartásáról, közepesen hosszú hátáról, jól izmolt, gömbölyű faráról és szabályos lábszerkezetéről.

Quarter Horse

Az egyik legnépszerűbb lófajta a világon, mely az Amerikai Egyesült államok legősibb fajtája a Quarter Horse. Nálunk csak úgy hívjuk, hogy Sophie. Imádja, ha simogatjátok és azt még jobban, ha friss fűvel kínáljátok!

Hucul Lovak

Alacsony marmagassága miatt a hucul lovakat a Kárpátok pónijának is nevezik. Nyugodt természetük miatt kiválóan alkalmasak a lovagoltatásra. Állatkertünk 8 Hucul lova nagyon várja azokat, akik szívesen kipróbálnák a sétalovaglást!

Kisbéri Félvér

Lutri a Kisbéri Félvér lovunk a fajta jellemzőit tökéletesen képviseli: alkalmazkodó, atlétikus, élénk és temperamentumos. Ezektől a tulajdonságaitól válik remek sportlóvá, ugyanis ez a fajta az összes lovassportra alkalmas, kiváló teljesítményű.

Aranyfácán

Az állatparkunk egyik legszínpompásabb madara az aranyfácán. A kakas tollazata színpompás, feje és szárnyfedője fénylő aranysárga, nyaka sárga, fekete mintával, a többi szín: piros, zöld, fekete, barna. Ezek a madarak a talajon érzik jól magukat, így nálunk is ott keressétek Őket!

Holland törpe kecske

Az állatsimogató kedvencei nagyon szeretik, ha zoo csemegével etetik Őket. Ezzel gyorsan le lehet venni Őket a lábukról!

Házi Nyúl és Kosorrú Lógófülű Törpenyúl

Nyuszi simogatás? Akkor indulj is Szigetbecsére az Élményparkba! Házi nyuszi és Lógófülű nyúl családunk nagyon vár Téged is, hogy megsimogasd puha kis bundájukat.

Csincsilla

Sokak kedvelt házi állata, a csincsilla is megtalálható nálunk. Társas lény, így nálunk is párban találkozhattok velük. Nagy fején, széles pofa és nagy fekete szemek vannak. A hosszú serteszerű bajusz lehet fekete vagy fehér. Füle lekerekített hegyű és elálló, kiváló hallást biztosít az állatnak.

Királyfácán

Ez a madárfaj Kína középső részén őshonos, ennek ellenére Szigetbecsén is remekül érzi magát királyfácán párunk. Az Egyesül államokba és Európa több országába is sikeresen betelepítették, azonban vannak olyan részek, ahol ez a kísérlet sikertelen volt.

Muflon

A muflonokkal kapcsolatban az egyik legérdekesebb tény, hogy az üzekedés október-novemberre esik. Az 5 hónapos vemhesség után többnyire egy bárány születik, az ikerellés ritka. Az elléskor körülbelül 2 kg-os bárány néhány óra múlva már követi anyját.

Nagysándor papagáj

Nagysándor papagájaink a legbeszédesebbek, azonban főleg akkor pletykálnak a saját nyelvükön, amikor nem látják, hogy valaki figyeli őket. . Egyaránt szívesen fogyasztja a tablettás eleséget, virágokat, leveleket, gyümölcsöket, bogyókat, gyári papagáj eleséget, csöves kukoricát, zöldségeket, fűzgallyakat és szépiacsontot

Páva

Kék páváink, vagy más néven indiai páváink minden bizonnyal Birtokunk legelőkelőbb megjelenésű madarai. Nem véletlenül volt az ókorban a rómiaiknál Junó istennő szent madara, valamint dísztollait legyezőként is használták.

Shetlandi Póni

Európa legősibb lófajtáját nálunk Dani és Tekla képviseli. A fajta a nevét származási helyéről kapta a Shetland-szigetekről. Méretük alapján megkülönböztetjük a 87-107 cm marmagasságú pónikat és a 87 cm-nél alacsonyabbakat.

Parlagi Szamár

A 2004 óta elismert szamárfajta a parlagi szamár, egyike az őshonos, törvényileg védett háziállatainknak. Állatkertünk két parlagi szamara Panka és Vitéz. Legfőbb jellemzőjük, hogy intelligensek, békés természetűek és jól dominálhatóak.

Vízibivaly

A magyar házibivaly őse valószínűleg az indiai folyami vízibivaly lehetett. A házi vízibivaly fej-testhossza 240-300 centiméter között mozog, marmagassága 129-133 centiméter. Boci a Vadvirág Élménypark vízibivalya igen békés állat, imád a saját kis tavában fürdőzni.